Ahad, 24 November 2013
1. SELINGKAR MADAH 
PENGERUSI J.K.K.K
KAMPONG SUNGAI HAJI DORANITahun 2016 sudah hampir melabuh tirainya. Bagi penduduk Kampong Sungai Haji Dorani tahun 2016 ini ada peristiwa bersejarah. Kerana pada tahun ini genaplah 100 tahun kampong kami dicatat dalam sejarah , sejak mula-mula diteroka oleh kumpulan penduduk awal pada tahun 1916 dahulu !.

Mungkin tidak ada ' peneroka awal ' kampung ini yang boleh menceritakan sepenuhnya apakah perubahan Kampong Sungai Haji Dorani sejak diteroka hingga sekarang. Namun , bagi sebahagian penduduk terdiri dari kalangan warga emas, perubahan yang mereka saksikan dan dikisahkan kepada generasi kini pastinya adalah benar dan mengkagumkan !.

Dari segi perubahan fizikal kawasan pekan Sungai Haji Dorani sekarang umpamanya , ternyata sudah tidak ada lagi bangunan kedai yang beratapkan daun nipah. Jalan di kawasan pekan juga bukan lagi jalan yang ditabur kulit kerang , diambil dari pantai Laut Selat Melaka yang jauhnya hanya ratusan meter sahaja. Tetapi, jalan tersebut sudah diturap dengan tar !. 

Perhubungan utama dengan kawasan lain juga bukan lagi melalui muara Sungai Haji Dorani yang dibersih dan dijaga oleh Haji Dorani dan penduduk setempat masa lampau, tetapi sudah ada jalan raya yang terus menghubungkannya dengan pekan dan bandar lain di negeri Selangor !.

Dari segi kejayaan anak watan pula , Kampong Sungai Haji Dorani sudah mencatat kejayaan besar dalam melahirkan ' pemimpin  ' bukan sahaja di peringkat Kampong Sungai Haji Dorani sendiri malah juga berada di peringkat negeri Selangor pula !.

Generasi Kampong Sungai Haji Dorani sekarang memang boleh berbangga kerana anak watan kampung ini sudah menjawat berbagai jawatan penting. Contohnya sebagai waklil rakyat peringkat Dewan Undangan Negeri dan Ahli Parlimen  ( Sekadar menyebut contoh : Dato' Haji Abd.Shukor bin Haji Siraj ), hakim mahkamah, peguam, doktor perubatan atau doktor falsafah, penghulu mukim, ahli perniagaan, pensyarah IPT, imam dan pendakwah agama serta paling ramai ialah kalangan mereka yang bertugas sebagai guru di Sekolah Rendah / Menengah Kebangsaan dan guru di Sekolah Agama ( Rendah dan Menengah ) sama ada di kampung sendiri atau di kawasan luar

Selain itu, Kampung Sungai Haji Dorani telah mencatat sejarah kerana memenangi Johan Kampung Terbaik peringkat Negeri Selangor tahun akhir 80an dan persatuan belianya, Kelab Belia Gerak Jaya (MAYC) berjaya menjadi johan dalam Pertandingan Kurnia Belia Jaya anjuran Kementerian Belia dan Sukan Malaysia bagi peringkat Negeri Selangor dan Naib Johan bagi peringkat kebangsaan pada awal tahun 90an !

Namun, kejayaan-kejayaan yang pernah dicapai oleh penduduk dan kampung ini , tidak seharusnya melalaikan generani kini dari memelihara, menambah dan mengekalkan kejayaan tersebut. Generasi dan anak watan Kampong Sungai Haji Dorani perlu terus berusaha gigih dengan berbekal kemudahan sedia ada seperti IT, kepakaran ilmu, khidmat nasihat pelbagai pihak dan sebagainya.

Kekalkan Kampong Sungai Haji Dorani sebagai kampung ternama dan disanjung ramai !.

Daun angsana dipijak enggang,
Jatuh kering tidak bersatu; 
Apa guna keris di pinggang,
Disalak anjing, lari berbatu.


Ikhlas:
MAT ISMAIL BIN BASIR
Ketua Kampung / Pengerusi JKKK
Kampong Sungai Haji Dorani, Sungai Besar.
17 September 2016 / 15 Zulhijjah 1437 H


2. SEJARAH KAMPUNG

 

Kampong Sungai Haji Dorani diteroka oleh penduduk awalnya pada zaman pemerintahan British sekitar tahun 1916. Mereka terdiri daripada kalangan orang-orang suku kaum Jawa, Melayu dan Banjar .

Kawasan penerokaan mereka lebih tertumpu kepada kawasan berhampiran pantai Laut Selat Melaka , kerana mempunyai kemudahan perhubungan air dengan kampong-kampong lain seperti Kampong Panchang Bedena , Kampong Sekendi , Kampong Baru dan Kampong Sepintas ( kampong-kampong terawal diteroka penduduk di Daerah Sabak Bernam ).

Peneroka suku kaum Jawa yang ‘ terbiasa ’ dengan kerja-kerja pemugaran tanah semasa di negara Indonesia, lebih minat membuka tanah untuk dijadikan sawah padi, di mana kedudukannya agak jauh ‘ ke darat, ’ manakala suku kaum Melayu pula kekal membuka kebun kelapa berhampiran pantai Laut Selat Melaka, selain mencari nafkah menjadi nelayan.

Dipercayai, seorang yang bernama Haji Dorani adalah ‘ ketua ’ yang disegani oleh penduduk waktu itu , kerana beliau mampu menyemai sikap gotong royong di kalangan penduduk dan hidup harmoni bermasyarakat - walaupun berlainan suku kaum - selain mempunyai pengetahuan agama.

Atas pendapat dan saranan beliau serta sokongan semua penduduk, anak sungai kecil yang ada di kampong tersebut telah diperluas, dibersihkan serta disesuaikan dengan pengkalan para nelayan tempatan. Anak sungai tersebut akhirnya membolehkan perahu dan tongkang nelayan kaum Cina masuk jauh ke hulu, sebagai perlindungan dari tiupan ribut di laut pada musim gelora.

Kesuburan tanaman dan keharmonian penduduknya telah menarik minat lebih ramai lagi penduduk luar datang menetap dan meneroka tanah di situ .Mereka turut bersetuju menamakannya sebagai ‘ Sungai Haji Dorani ‘

Selepas pendaratan Jepun pada tahun 1941, Sungai Haji Dorani mula dikunjungi oleh kaum Cina dari luar secara besar-besaran. Mereka membuka kedai papan beratapkan daun nipah atau zing bagi menjual barang-barang keperluan penduduk dan tertubuhlah sebuah pekan kecil yang di kenali ‘ Pekan Sungai Haji Dorani ‘ . Sebahagian daripada bangunan kedai tersebut masih kekal hingga sekarang dan penduduk suku kaum Cina merupakan salah satu suku kaum yang menetap di Sungai Haji Dorani ketika ini.

Masa terus berlalu….. penduduk semakin ramai, pembangunan turut sampai ke Sungai Haji Dorani dengan tertubuhnya institusi pendidikan seperti Sekolah Rendah Kebangsaan, Sekolah Rendah Agama dan Sekolah Agama Menengah, di samping kemudahan ahli masyarakat diperlukan seperti surau, masjid dan balairaya.

Generasi pewaris kepada peneroka awal , masih terdapat hingga sekarang di Sungai Haji Dorani, iaitu Haji Haris bin Maulana yang berusia sekitar 90 tahun !. Semoga Allah SWT mencucuri rahmat dan keampunan kepada semua peneroka awal kampng Sungai Haji Dorani.yang telah meninggal dunia. Amin Ya Rabbal ‘Alamin.


1 ulasan:

  1. Assalamualaikum,
    Arwah moyang dan datuk saya berasal dari kg ini pada awal tahun 20an kalau mengikut cerita yg di ceritakan oleh arwah datuk saya dia telah menjadi yatim piatu setelah kematian ibu dan bapa nya dan dia serta adiknya di ambil oleh ibu saudara beliau yg telah berkahwin dan tiada anak,mereka telah mengambil anak angkat dan ape yg telah berlaku tidak lah dapat say ceritakan disini demi menjaga aib sesama kita.
    Saya meminta jasa baik serta budi bicara dari pihak waris anak2 angkat ibu saudara saya ini menghubungi saya melalui email fahmi.thaqif@gmail.com

    BalasPadam